RİZE MİLLETVEKİLİ HASAN KARAL CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ DEĞİŞİKLİĞİNİ ANLATTI

27 Mart 2017 Pazartesi

Üniversitemiz Öğrenci Konseyi Başkanlığı tarafından düzenlenen, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Değişikliğini Konuşuyoruz” konulu konferans, Meslek Yüksekokulumuz Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Konferansa konuşmacı olarak Rize Milletvekili Hasan KARAL katıldı.

Konferans başlamadan Yüksekokulumuz Geleneksel El Sanatları Bölümü öğretim görevlileri ve öğrencilerinin hazırlamış olduğu “Milletin Dirilişi” adlı sergi gezildi.

Sergideki eserlerin incelenmesinin ardından Rize Milletvekili Hasan KARAL Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi değişikliğini anlattı.

Yeni neslin, yaşının üzerinde bir olgunlukla geliştiğini ifade eden KARAL, özellikle milletvekili seçilme yaşının 25’den 18’e indirilmesi ile ilgili madde üzerinde durarak bu değişiklik ile gençlerin önündeki siyasi alanın açılacağını belirtti.

KARAL, dünyadaki gelişmeler ve bölgedeki gelişmeler karşısında Türkiye’nin de ciddi anlamda problemler yaşadığını söyleyerek,  “Bütün bu zorlukları atlatabilmemiz için Türkiye’de güçlü bir iradeye ve güçlü bir yönetim anlayışına ihtiyacımız vardır. Bunun için biz cumhurbaşkanlığı sistemini getiriyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’de iki başlılığın ortadan kaldırılması gerektiğini belirten KARAL, “Başbakanlığı kaldırıyoruz. İki başlılık ortadan kalkıyor. Şu anda Türkiye’de halkın seçtiği bir başbakan ve yine halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı var. Mevcut kanunlarda halka karşı sorumlu olan kim? Başbakan.  Ama öbür tarafta halkın seçtiği cumhurbaşkanının sorumluluğu yok. O ceza almıyor ama yetkileri çok fazla. Böyle bir durumda başbakan hesabı ben vereceksem benim dediğim olması lazım diyor. Cumhurbaşkanı bakıyor ki millet beni seçmiş yetkilerimde var. Yetkilerimi kullanmam lazım. İşte böyle bir çatışma ortamı olabiliyor.” dedi.

KARAL, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi değişikliğinin Türkiye’yi sağlıklı bir şekilde sonuca götürecek sistem olduğunu ifade ederek konuşmasını tamamladı.

Konferansa, başta Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN olmak üzere Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Kerim SERBEST, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansın sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN tarafından günün anısına Rize Milletvekili Hasan KARAL’a Üniversitemiz şilti takdim edildi.